Wspomnienie z przed lat - piękne auta osobowe z lat 90 tych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10986
    • Fiat

phoneman, szczególnie w wersji AMG i i 7.0 pod maską, czy nawet 7.3 :twisted:
    a co do golfów, w latach 90 tych mieliśmy chrapkę na Golfa I Cabrio z końca produkcji czyli tak z 90-91 paroletniego, jako drugi pojazd w rodzinie. Nie doszło niestety do skutku finalnie i pojawiło się nowe cc700 :? .
    Mierzyliśmy w coś takiego z białą tapicerą, pod maską 1.8 98 koni, myśle , że w tak lekkim wozie daje radę nieźle i ma fajną elastyczność, tymbardziej jak z GII bez problemu sobie radził
    Załączone pliki

Komentarz

• sotdi
      Ambiente
      • 2012
      • 199
      • Opel

Nie sposób wymienić wszystkich aut, nie mniej jednak poniżej mój oczywiście subiektywny ranking - zadaję sobie sprawę, że dziś cechy które wówczas budziły mój podziw są często na porządku dziennym ale poniżej wymieniam część aut które uważam za wyjątkowe (celowo pominąłem auta oczywiste jak porsche czy ferrari):

1. Opel Lotus Omega - za ogólną koncepcję i świetne osiągi - jeszcze dziś robią wrażenie
      2. Opel Vectra A ale tylko w wersji 2.0 turbo 4x4 - za osiągi i odważną koncepcję (Calibra z tym napędem jest bardziej oczywista, bo z założenia jest autem sportowym natomiast po vectrze nikt nie spodziewał sie takich osiągów)
      3. Cizeta Moroder V-16 - za szesnastocylindowy silnik
      4. Fiat Coupe - za ponadczasowy wygląd (a w wersji turbo 20v także za osiągi)
      5. Alfa Romeo SZ - za genialną stylistykę
      6. Mercedes 190 Evolution II - także za koncepcję i osiągi
      7. Renault Safrane 3.0 BiTurbo 4x4 - znów za osiągi i koncepcję - co dziś mamy u renault - Latitude?
      8. Honda Civic V generacja 1.6 VTi - za stylistykę i świetne osiągi (do dziś mam nr "auto sukcesu" gdzie ten civic osiągnął 180 km/h w około 28 sekund co przy silniku 1.6 bez turbo jest bardzo dobrym wynikiem)
      9. Pontiac Trans Sport ale sprzed liftingu - za ponadczasową stylizację i inne spojrzenie na wygląd rodzinnego Vana - przy okazji jedna rzecz która podoba mi sie w stylistyce aut zza oceanu - fabryczne alufelgi - moim zdaniem bardzo dobrane do auta - właśnie przykład trans sporta lub choćby chryslera vision
      10. Mazda Xedos 6 - po raz kolejny stylistyka (auto powstało w 1992 r) i sześć cylindrów w dwulitrowym silniku
      11. Lancia Thema 8.32 - za silnik Ferrari
      12. Peugeot 306 - za skręcane tylne koła
      13. VW Passat G60 - za idee downsizingu (choć nie wiem czy jest za co ;-)
      14. Subaru Impreza/Mitshubishi Lancer - wiadomo za co :-)
      15. Audi RS2 - za "odczarowanie" kombi, bo osiągi to oczywiste
      16. Jeep Cherokee 4.00 za osiągi w aucie terenowym
      17. opel corsa B - auto powstało w 1993 r. a do dziś po prostu mi się podoba.
      18. Mazda eunos cosmo - za chyba jedyny na świecie trójrotorowy silnik Wankla

No to byłoby na tyle.
      sotdi

Komentarz

• sew1981
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10986
        • Fiat

11. Lancia Thema 8.32 - za silnik Ferrari , mocą może nie powalał bo 205-215 ps, ale ma aż 8 cylindrów i 32 zawory przy pojemności raptem 2,9 litra :roll:
        i przez to piękny dźwięk.

Komentarz

• sotdi
          Ambiente
          • 2012
          • 199
          • Opel

Zamieszczone przez sew1981
          11. Lancia Thema 8.32 - za silnik Ferrari , mocą może nie powalał bo 205-215 ps, ale ma aż 8 cylindrów i 32 zawory przy pojemności raptem 2,9 litra :roll:
          i przez to piękny dźwięk.
          Niestety nie dane było mi słyszeć na żywo takie auto :-( Natomiast w latach '90 miałem przyjemność być wiezionym Themą 2.0 16v turbo w wersji 205 koni - wrażenia nie zapomniane, zwłaszcza że akturat w tej opcji mocy silnik miał dużą turbo dziurę co potęgowało wrażenie naprawdę mocnego przyśpieszenia.
          Co do małych V8 to chyba tylko BMW coś podobnego montowało w e34 530 i e38 730 - też było V8 32v zastąpione potem r6

pozdrawiam
          sotdi

Komentarz

• sew1981
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10986
            • Fiat

sotdi, tak, to prawda bumy też były z małych pojemności "wielogarnkowe", nawet już 520i o pojemności 2.0 miało v6 pod maską o mocy 150 km. Ładnie te silniki brzmiały

Komentarz

• sotdi
              Ambiente
              • 2012
              • 199
              • Opel

Zamieszczone przez sew1981
              sotdi, tak, to prawda bumy też były z małych pojemności "wielogarnkowe", nawet już 520i o pojemności 2.0 miało v6 pod maską o mocy 150 km. Ładnie te silniki brzmiały
              faktycznie BMW miało dwulitrowe sześciocylindrówki - od e30/e34 do chyba e46/e60 tylko małe sprostowanie to były r6 a nie v6 - BMW chyba jeszcze nie miała v6.
              Małe sześcicylindrówki miał też Lexus IS pierwszej generacji (2.0) no i chyba najmniejsze cywilne v6 w Maździe Mx-3

pozdrawiam.
              sotdi

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

sotdi, małe sprostowanie: BMW zaczęło stosować "małe" 6-cylindrówki już w 1977 roku - 2.0 R6 montował w serii 3 (e21)...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• sotdi
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 199
                  • Opel

Zamieszczone przez Agamek12
                  sotdi, małe sprostowanie: BMW zaczęło stosować "małe" 6-cylindrówki już w 1977 roku - 2.0 R6 montował w serii 3 (e21)...
                  aaa w tamtym okresie jeszcze nie interesowałem sie motoryzacją ;-) stąd moje braki wiedzy :-)

pozdrawiam
                  sotdi

Komentarz

• Tony065
                    RS
                    • 2009
                    • 2497
                    • Octavia I (1U2)
                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez sotdi
                    aaa w tamtym okresie jeszcze nie interesowałem sie motoryzacją ;-) stąd moje braki wiedzy :-)

pozdrawiam
                    sotdi, w 77 to u ojca z jajka na jajko przeskakiwałeś
                    EOT
                    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                    @ by Tune-up Gdańsk
                    TDI VP++ i jeszcze rośnie
                    Antek

Komentarz

• sotdi
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 199
                      • Opel

Zamieszczone przez Tony065
                      Zamieszczone przez sotdi

pozdrawiam
                      sotdi, w 77 to u ojca z jajka na jajko przeskakiwałeś
                      EOT
                      zdecydowanie tak :-)
                      sotdi

Komentarz

• sew1981
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2009
                        • 10986
                        • Fiat

sotdi, tak masz rację,mój błąd, to były r6 a nie v6 :wink:

[ Dodano: Nie 13 Sty, 13 12:28 ]
                        Mazda mx3 miało 1.8 v6 - to chyba rzeczywiście najmniejsze v6 cywilne.
                        Natomiast 2.0 v6 występował także w Suzuki Vitara. Widać, że japońcy - generalnie "mistrzowie" małych pojemności rządzili w małych wielocylindrowych jednostkach w układzie v.

Komentarz

• kiler_NN
                          Classic
                          • 2011
                          • 34

Mi od czasu jak obejrzałem film Psy2 :lol: marzył się taki

wtedy był poza moim zasięgiem

Ale od roku cieszy oko i ucho (6L V12) :diabelski_usmiech

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14964
                            • Octavia IV (NX3)

kiler_NN, masz takiego? zakładaj watek i fotki dawaj. Toż to było marzenie nie tylko o autku, ale o poziomie życia również.
                            pozdrawiam - Darek
                            ​​

Komentarz

• sebastian7905
                              RS
                              • 2009
                              • 3583
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

skoro już o marzeniach to takim prędzej czy później będę jeździł
                              Załączone pliki
                              Sebastian
                              Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                              Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                              Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                              Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• kiler_NN
                                Classic
                                • 2011
                                • 34

Zamieszczone przez ruwado
                                kiler_NN, masz takiego? zakładaj watek i fotki dawaj. Toż to było marzenie nie tylko o autku, ale o poziomie życia również.
                                będzie pogoda to i sesje się zrobi :lol:
                                tak na szybko kilka fotek ze ślubu kumpla

Komentarz

• phoneman
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3376
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kiler_NN, No taki Bunkier to budzi respect na dzielni k
                                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

kiler_NN, piękny W140 !!! Robi gigantyczne wrażenie.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• kiler_NN
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 34

Tak . A jeszcze lepsze wrażenie robi jego wyposażenie i moc (400 KM ) no i osiągi .pamiętając ze samochód ma już 22 lata (91 rok ) i tak potrafi baaardzo dużo :diabelski_usmiech
                                      Zadziwiające są ilości płynów jakie potrafi ten silnik "pochłonąć" - olej 12 litrów chłodnica coś kolo 17 Zbiornik paliwa ma coś koło 120 litrów :lol:
                                      Niestety potrafi tez duuuzo spalić ale ...... w końcu to nie jest samochód do codziennej jazdy . No i za realizacje marzeń trzeba też płacić

Komentarz

• ahmed799
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6910
                                        • Ford

Zamieszczone przez kiler_NN
                                        Zbiornik paliwa ma coś koło 120 litrów
                                        kiler_NN, kumpel ma cadillaca z 69 roku poj. 5.0 i 300 KM 3 biegi automat. Takie 120 litrów to pochłania na 400 kilometrów. Ostatnio mówił że zmienił bak na mniejszy i teraz ma 200 litrów :P

филип
                                        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

kiler_NN, do dziś pamiętam, jakie na mnie taka sześćsetka zrobiła wrazenie, gdy w 1991 roku oglądałem ją w jednym z warszawskich komisów Do dziś mi się ten czołg podobuje, nawet jako S280 czy inny 350TurboDiesel...
                                          Adam... Używam:
                                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• witachu
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1319

naprawde super auto
                                            OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                            (znajdź również na fb)

Komentarz

• Le-Ce
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1313
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

sebastian7905,

Miałem okazję powozić takim w pewnej niezbyt "czystej" wycieczce do Berlina z nogą w podłodze a szło nas dwóch takimi na "wydrę" w pełnych wersjach czyli 5,5 SEL z obsadą + 3 i bez oglądania się na ITD czy inne "służby" mundurowe zarówno po jednej jak i drugiej strony granicy.
                                              Nie zapomniana wycieczka :szeroki_usmiech
                                              Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• sebastian7905
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 3583
                                                • Volkswagen
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Le-Ce
                                                Miałem okazję powozić takim w pewnej niezbyt "czystej" wycieczce do Berlina z nogą w podłodze a szło nas dwóch takimi na "wydrę" w pełnych wersjach czyli 5,5 SEL z obsadą + 3 i bez oglądania się na ITD czy inne "służby" mundurowe zarówno po jednej jak i drugiej strony granicy.
                                                Nie zapomniana wycieczka :szeroki_usmiech
                                                a ja mam nadzieję że jeszcze takim będę jeździł póki co to Ci zazdroszczę
                                                Sebastian
                                                Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                                Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                                Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                                Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• kiler_NN
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 34

Zamieszczone przez witachu
                                                  http://www.youtube.com/watch?v=D-44dRxR40E

naprawde super auto
                                                  tak . Tylko że ten z zakupu kontrolowanego to normalna wersja . A mój to LONG :lol: czyli jeszcze dłuższy niż tamten :lol: no i zużycie paliwa jakie podają na podsumowaniu chyba nawet nie jest katalogowe (chyba że przy jeździe 90/h po pustej autostradzie :lol:
                                                  Do dziś mi się ten czołg podobuje, nawet jako S280 czy inny 350TurboDiesel...
                                                  wiadomo ze "kasta" jest taka sama ale NAJCZĘŚCIEJ przy tych małych silnikach wyposażenie było ....... skromne (oczywiście jak na S-klase :lol: )

Komentarz

• IrekLubinPL
                                                    Ambiente
                                                    • 2012
                                                    • 118

Aż miło się zrobiło Pojawiło się sporo perełek Wspomniana "locha" W140 kilera, Megane Coupe, Sierra, Lancia Thema (przymierzałem się do zakupu 2.8 V6) i kilka innych. Dołożę do tego zestawu kilka które kręcą mnie do tej pory, na początek legenda:

chociaż ja wolę klasycznego sedana:

ten przyprawia mnie o dreszczyk na plecach, chociaż w tym kolorze nie jest powalający:

wiem ze trochę monotematycznie ale nie mogłem się oprzeć:

i ciut większa wersja :

no i coś co w zeszłym roku sprowadzałem na zamówienie z Anglii:

Jak widziałem tego Nissana na mieście jak startował ze świateł, w raz z dystansem między nami rosła moja erekcja
                                                    ...Koła maja być 4 a cylindrów pięć...
                                                    [__][__] == ( () () () ) == [__][__]

Komentarz

Pracuję...